Herwaarns Podcast 1 – Wat is burgerschap?

Merel en Wessel maken een podcast waarin we samen met gasten een maatschappelijk relevant thema bespreken aan de hand van een cultureel object naar keuze. Via deze tekst, film, muziek of ander element van cultuur proberen we het thema beter te begrijpen vanuit ieders eigen achtergrond en expertise.

Nieuwsgierig naar de volgende afleveringen? Wil je wellicht een keer meedoen? Meer informatie vind je bij Herwaarns Podcast – Planning en Uitleg.

In de eerste aflevering praten we over burgerschap. Onze gast is Annika, zojuist afgestudeerd historica en wijsgerige werkzaam bij een educatieve uitgeverij, waar burgerschap haar huidige project is. Merel heeft taalwetenschappen en literatuurwetenschappen gestudeerd en is nu een promotie-onderzoek aan het doen. Ze werkt ook bij een universitaire uitgeverij. Wessel heeft Engels, literatuur en filosofie gestudeerd en is nu docent Engels op een middelbare school.

De aflevering kan je hier beluisteren.

Verwijzingen

Burgerschap:

Culturele objecten:

  • J. K. Rowling – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999), Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003) en Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005).
  • Thomas More – Utopia (1516).
  • Friedrich Hundertwasser – het Hundertwasserhaus. Zie ook dit artikel van Rasheeda Saka over het werk van Friedrich Hundertwasser.

Overig:

Laatst vond ik ook dit mooie citaat in een stuk over klimaatverandering in de Volkskrant (helaas titel en datum vergeten op te schrijven):

“De actiestrategie wordt uiteengezet in This is Not a Drill. Centraal in dit handboek voor klimaatactivitsten staat het concept van ‘legitieme rebellie’ (dat teruggaat tot de Nederlandse Opstand en andere vroegmoderne burgerlijke revoluties): burgers hebben het recht het sociaal contract met hun overheid op te zeggen, omdat die hen niet beschermt tegen de gevaren van de ecologische crisis.”

Vergelijk dit met wat er in de podcast gezegd wordt over Urgenda en ‘goed burgerschap’ door tegen je regering in te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s